Manungsa Pancen kudu tumindak sing luwih apik ing Media Sosial

Dadi Sampeyan Wis Wirang Umum

Ing konferensi anyar, aku lagi diskusi karo pimpinan media sosial liyane babagan iklim sing ora sehat sing tuwuh ing media sosial. Iki ora mung babagan pemisahan politik umum, sing jelas, nanging babagan stampes nesu sing nuntut nalika ana masalah kontroversial sing muncul.

Aku nggunakake istilah kasebut stampede amarga iku sing kita waca. Kita ora ngaso maneh kanggo riset masalah iki, ngenteni kasunyatan, utawa malah nganalisa konteks kahanan kasebut. Ora ana reaksi logis, mung reaksi emosional. Aku ora bisa mbayangake platform media sosial modern minangka Colosseum kanthi jeritan saka masarakat kanthi jempol. Saben pengin target nesu bakal diroboh lan dirusak.

Mlumpat menyang stampede sosial iku gampang amarga kita ora ngerti kanthi fisik marang wong kasebut, utawa wong-wong sing duwe merek, utawa ora ngajeni pejabat pamrentah sing dipilih dening tangga teparo. Saiki, ora ana perbaikan karusakan saka komplotan… preduli manawa wong kasebut pantes utawa ora.

Ana wong (muga-muga bisa ngelingi sapa) nyaranake supaya aku maca Dadi Sampeyan Wis Wirang Umum, dening Jon Ronson. Aku tuku buku nalika semana lan ngenteni aku bali saka plancongan. Panulis ngerteni selusin utawa crita babagan wong sing isin ing publik, ing njero lan metu saka media sosial, lan asil sing tetep ana. Hasil saka malu banget surem, karo wong-wong sing ndhelik pirang-pirang taun malah sawetara sing mung mateni urip.

Kita Ora Luwih Apik

Kepiye yen jagad ngerti sing paling ala babagan sampeyan? Apa sing paling ala sing wis sampeyan critakake karo anak sampeyan? Apa pamikiran sampeyan sing paling elek babagan pasangan sampeyan? Apa lelucon paling mewah sing sampeyan wis ngguyu utawa crita?

Kaya aku, sampeyan bisa uga matur nuwun amarga dheweke ora bakal bisa ndeleng babagan bab sampeyan. Manungsa kabeh duwe kekurangan, lan akeh wong sing nuwuhake rasa getun lan nuwuhake tumindak sing ditindakake marang wong liya. Bedane yaiku ora kabeh wong sing ngadhepi malu-malu umum saka perkara-perkara elek sing wis ditindakake. Matur nuwun sanget.

Yen kita padha , aku njaluk ngapura lan nuduhake marang wong-wong sing wis mbenerake urip. Masalahe yaiku komplotan wis suwe yen kita mlumpat menyang mikropon. Wis telat, urip kita wis diinjak-injak. Lan trampled karo wong sing ora luwih utawa kurang cacat tinimbang kita.

Ngupaya Pangapura

Nyingkirake kabeh rasa pait, nesu lan nesu, brawling lan fitnah, bebarengan karo kabeh jinis tumindak jahat. Sira padha grapyak lan welas asih marang sapadha-padha, lan padha ngapura siji-sijia, kayadéné ana ing Kristus, Gusti Allah wis ngapura kowé. Efesus 4: 31-32

Yen kita terus maju ing dalan iki, kita kudu dadi manungsa sing luwih apik. Kita kudu ngupaya ngapura siji liyane kanthi cepet nalika kita ngrusak siji liyane. Wong ora binar, lan kita ora kena dianggep apik utawa ala. Ana wong apik sing nggawe kesalahan. Ana wong ala sing ngowahi urip dadi wong sing apik tenan. Kita kudu sinau babagan ngetrapake kautaman sing ana ing wong.

Alternatif kasebut minangka jagad sing elek nalika stampedes nyebar lan kita kabeh ndhelik, ngapusi, utawa diantemi. Jagad sing ora wani ngomong, ngrembug kedadeyan kontroversial, utawa mbukak kapercayan. Aku ora pengin anakku urip ing jagad kaya ngene.

Matur suwun karo Jon Ronson sing nuduhake buku penting iki.

Pengungkapan: Aku nggunakake link afiliasi Amazon ing postingan iki.

Apa sampeyan mikir?

Situs iki nggunakake Akismet kanggo ngurangi spam. Sinau babagan proses data sampeyan.