Konteks, Wawasan lan Nuduhake Kabodhoan

Salah

Nalika nyopir dalan gedhe, dakkira ora mung mukjizat sing daklakoni supaya bisa urip lan (meh) tepat wektu. Aku nganggep ora mung mukjizat amarga nalika aku ora kerja bareng wong sing pinter banget, aku maca akeh omong kosong ing Twitter lan Facebook… lan nonton akeh omong kosong ing televisi. Yen wong ngeterake mobil kaya nuduhake informasi, aku kira umure rata-rata umur nyopir udakara 72 detik.

Mayoritas data sing disebar iku bodho.

Aku nindakake dina liyane. Aku ngirim email menyang kanca lan pemasar sing dihormati Jascha Kaykas-Wolff at Mindjet nuduhake sawetara data anyar sing ujar Pamaca sosial Facebook padha nabrak lan kobong. Mesthine, tampilan sing luwih jero maneh manawa pamaca bisa uga mudhun, nanging keterlibatan wis rampung. Lan pungkasane, katon kaya masalah sing bisa ditindakake yaiku para pamaca sosial sing ora diterapake kanthi sithik konten sing apik wis apik. Syukur, Jascha wis ngirim artikel kasebut maneh.

Nalika sampeyan nyopir mobil, pancen kabeh perkara sing kita lakoni supaya bisa menyang arah sing arep. Kita ngerti endi sing arep diwiwiti lan endi sing kudu rampung, kita ngerteni kemajuan sing maju, kita ndeleng kanthi rutin ing kaca spion, mriksa kaca ing sisih lan malah ndeleng titik sing wuta. Kita duwe tangan loro ing setir, sikil dipasang ing rem utawa bensin… lan kadang liyane ing kopling. Apa luwih becik yen kita trampil, ati-ati, penasaran lan responsif nalika nggunakake informasi sing ditemokake ing Internet?

Ora. Kita ora. Kita ndeleng prekara sing narik kawigaten kita - sanajan bodho - lan kita terusake. Retweet Nuduhake. Kaya. +1. Woohoo!

Ora kurang saka sepisan seminggu, aku nggoleki sing apik banget kanggo ditrapake ing Snope lan ngirim email maneh marang wong sing omongane sing disebar iku ora sepele (nuwun sewu bapak!) Nalika wong pengin pracaya apa sing ana ing klip teks, swara, utawa video - dheweke ora bakal nggali luwih jero, dheweke mung tweet, ngirim, utawa ngirim email menyang kabeh kanca. Bodoh bisa disebarake kanthi luwih efisien ing dalan super informasi tinimbang regane sing regane.

Televisi kasunyatan minangka conto iki. Yen sampeyan durung nate weruh Charlie brooker ditampilake babagan cara kerja produksi televisi realita, apik tenan (lan medeni):

Televisi kasunyatan mirip karo carane nuduhake informasi kanthi ora fungsi. Kita nyalin, nyalin, nempel lan nerbitake. Nuduhake gampang banget.

Malah ing Internet, sampeyan lagi maca crita fiksi sing dikembangake kanthi nggunakake klip teks, audio lan video ing donya nyata. Nindakake analisis cethek ing pamaca sosial Facebook minangka conto sing apik. Artikel asli bisa uga ora sengaja nyasarke wong ... nanging kedadeyan kasebut ana ing conto data sing nampilake informasi sing kuat. Pancen gampang banget nulis crita ing sekitar grafik. Kanthi matur nuwun sanget, wong liya nyuda luwih jero lan ngenali sawetara temuan penting ngluwihi crita asli. Nanging, kedadeyan kasebut ora asring kedadeyan.

Kita ngerti kesalahan sing padha saben dina karo para pemasar. Dheweke ora nggatekake katon kiwa, nengen, mburine… uga ora ngerti dununge, uga ora nggatekake tujuane. Yen sampeyan mung fokus ing endi, sampeyan bisa ngeculake kabeh upaya amarga sampeyan muter-muter. Sing katon minangka rute sing elek bisa dadi solusi sing kudu sampeyan temoni.

Mesthi wae, kita ngerteni luwih elek ing politik. Saben iklan politik minangka swara sing ora ana ing konteks lan dikurangi dadi posisi ekstrem sing gampang diremehake. Politikus gumantung saka panyuntingan sing apik. Ora apes. Pamirsa luwih pantes.

Ing jagad cuplikan, gambar layar lan swara… luwih gampang diturunake kabodhoan tinimbang intelijen. Tugas sampeyan minangka sing maca (sanajan ing blog iki) kudu luwih jero. Tugas lan tanggung jawab kula minangka blogger kanggo nggoleki kabeh pituduh sadurunge aku ngajak sampeyan mlaku ing gas utawa rem lan dalan. Wartawan, blogger, outlet media lan malah analis sing opinion kudu luwih dextrous lan wiwit nggunakake kabeh fakultas kanggo menehi informasi umum marang masarakat.

Aku ora optimis, ana akeh wong sing bisa utawa gelem ngrampungake. Bodho dituduhake luwih gampang. Aja percaya karo aku? Coba nuduhake kiriman cerdas sing ditulis kanthi tliti. Banjur pasang gambar kucing lucu. Sing endi sing tampil luwih apik?

One comment

  1. 1

    Douglas, aku seneng karo kiriman iki. Ing bab sing dakwaca awal babagan Twitter yaiku mriksa saben tautan sing dikirim utawa diterusake tinimbang mung nggawe tesuritan kanthi wuta amarga entuk topik sing narik kawigaten ing 140 karakter. Kadhangkala aku mikir kaping pindho lan sensor tweetku lan pungkasane ora dikirim, yen bisa uga nuduhake sawetara semu-semu. Aku uga gumun karo kepiye masarakat mikirake nambah nilai kanthi ngirim email bias politik / agama / moral utawa ngirim ing Facebook. Aku duwe kanca lawas sing nyata xenophobe lan dheweke kepengin ngerti kenapa aku ora males email. Sejatine, emaile mlebu folder spamku lan aku mriksa email udakara seprapat sapisan, mangsuli guyon utawa gambar saka putune ... mung barang sing ora nyerang. Lan amarga aku ngeculake, aku ora percaya yen isih entuk "akeh wong akeh" kanggo nasib apik (utawa bisa uwal saka laknat saka 10 generasi!) Email saka siji utawa loro kanca sing daktresnani, sanajan wis dakkandhani sibuk banget kanggo barang sing kaya ngono. Mangkene email liyane saka kanca sing dituju kanthi apik…

    SUBJEK: Fw: PENTING ngerti

    Kabeh wong padha eling,  

    Yen ana kahanan apa wae wong nelpon
    sampeyan negesake sampeyan duwe anggota kulawarga sing wis kacilakan ala
    dheweke menehi pitulung marang sampeyan kanthi nelpon supaya sampeyan ngerti babagan lan menehi
    alamat / lokasi dununge kacilakan, DO
    ORA GO iku apus-apus.

    Kayane sawetara [perusahaan XYZ, lebokake mitra sing ana ing omah] dhewe
    lan anggota kulawargane wis dihubungi artis / individu scam iki.

    Anggota [XYZ, lebokake dhewe] wis dadi anggota
    scam lan dirampok nalika tekan lokasi sing diwenehake dening panelpon.

    Terusake iki kanggo wong liya.

    - Ya, bisa. Mungkin wong iki wis ngerti dhisik babagan sawetara kedadeyan kasebut, lan kedadeyan karo kanca-kanca pribadi? Kayane kita seneng manawa ana wong sing peduli supaya aku ora bisa ngirim.

Apa sampeyan mikir?

Situs iki nggunakake Akismet kanggo ngurangi spam. Sinau babagan proses data sampeyan.