Konteks, Wawasan lan Nuduhake Kabodhoan

Salah

Nalika nyopir dalan gedhe, dakkira ora mung mukjizat sing daklakoni supaya bisa urip lan (meh) tepat wektu. Aku nganggep ora mung mukjizat amarga nalika aku ora kerja bareng wong sing pinter banget, aku maca akeh omong kosong ing Twitter lan Facebook… lan nonton akeh omong kosong ing televisi. Yen wong ngeterake mobil kaya nuduhake informasi, aku kira umure rata-rata umur nyopir udakara 72 detik.

Mayoritas data sing disebar iku bodho.

Aku nindakake dina liyane. Aku ngirim email menyang kanca lan pemasar sing dihormati Jascha Kaykas-Wolff at Mindjet nuduhake sawetara data anyar sing ujar Pamaca sosial Facebook padha nabrak lan kobong. Mesthine, tampilan sing luwih jero maneh manawa pamaca bisa uga mudhun, nanging keterlibatan wis rampung. Lan pungkasane, katon kaya masalah sing bisa ditindakake yaiku para pamaca sosial sing ora diterapake kanthi sithik konten sing apik wis apik. Syukur, Jascha wis ngirim artikel kasebut maneh.

Nalika sampeyan nyopir mobil, pancen kabeh perkara sing kita lakoni supaya bisa menyang arah sing arep. Kita ngerti endi sing arep diwiwiti lan endi sing kudu rampung, kita ngerteni kemajuan sing maju, kita ndeleng kanthi rutin ing kaca spion, mriksa kaca ing sisih lan malah ndeleng titik sing wuta. Kita duwe tangan loro ing setir, sikil dipasang ing rem utawa bensin… lan kadang liyane ing kopling. Apa luwih becik yen kita trampil, ati-ati, penasaran lan responsif nalika nggunakake informasi sing ditemokake ing Internet?

Ora. Kita ora. Kita ndeleng prekara sing narik kawigaten kita - sanajan bodho - lan kita terusake. Retweet Nuduhake. Kaya. +1. Woohoo!

Ora kurang saka sepisan seminggu, aku nggoleki sing apik banget kanggo ditrapake ing Snope lan ngirim email maneh marang wong sing omongane sing disebar iku ora sepele (nuwun sewu bapak!) Nalika wong pengin pracaya apa sing ana ing klip teks, swara, utawa video - dheweke ora bakal nggali luwih jero, dheweke mung tweet, ngirim, utawa ngirim email menyang kabeh kanca. Bodoh bisa disebarake kanthi luwih efisien ing dalan super informasi tinimbang regane sing regane.

Televisi kasunyatan minangka conto iki. Yen sampeyan durung nate weruh Charlie brooker ditampilake babagan cara kerja produksi televisi realita, apik tenan (lan medeni):

Televisi kasunyatan mirip karo carane nuduhake informasi kanthi ora fungsi. Kita nyalin, nyalin, nempel lan nerbitake. Nuduhake gampang banget.

Malah ing Internet, sampeyan lagi maca crita fiksi sing dikembangake kanthi nggunakake klip teks, audio lan video ing donya nyata. Nindakake analisis cethek ing pamaca sosial Facebook minangka conto sing apik. Artikel asli bisa uga ora sengaja nyasarke wong ... nanging kedadeyan kasebut ana ing conto data sing nampilake informasi sing kuat. Pancene cukup gampang kanggo nulis crita babagan grafik. Kanthi matur nuwun sanget, wong liya nyuda luwih jero lan ngenali sawetara temuan penting ngluwihi crita asli. Nanging, kedadeyan kasebut ora asring kedadeyan.

Kita ngerti kesalahan sing padha saben dina karo para pemasar. Dheweke ora nggatekake katon kiwa, nengen, mburine… uga ora ngerti dununge, uga ora nggatekake tujuane. Yen sampeyan mung fokus ing endi, sampeyan bisa ngeculake kabeh upaya amarga sampeyan muter-muter. Sing katon minangka rute sing elek bisa dadi solusi sing kudu sampeyan temoni.

Mesthi wae, kita ngerteni luwih elek ing politik. Saben iklan politik minangka swara sing ora ana ing konteks lan dikurangi dadi posisi ekstrem sing gampang diremehake. Politikus gumantung saka panyuntingan sing apik. Ora apes. Pamirsa luwih pantes.

Ing jagad cuplikan, gambar layar lan swara… luwih gampang diturunake kabodhoan tinimbang intelijen. Tugas sampeyan minangka sing maca (sanajan ing blog iki) kudu luwih jero. Tugas lan tanggung jawab kula minangka blogger kanggo nggoleki kabeh pituduh sadurunge aku ngajak sampeyan mlaku ing gas utawa rem lan dalan. Wartawan, blogger, outlet media lan malah analis sing opinion kudu luwih maju lan wiwit nggunakake kabeh fakultas kanggo menehi informasi umum marang masarakat.

Aku ora optimis, ana akeh wong sing bisa utawa gelem ngrampungake. Bodho dituduhake luwih gampang. Aja percaya karo aku? Coba nuduhake kiriman cerdas sing ditulis kanthi tliti. Banjur pasang gambar kucing lucu. Sing endi sing tampil luwih apik?

Komentar siji

  1. 1

    Douglas, Aku seneng kirim iki. Bab sing dakkarepake ing awal babagan Twitter yaiku mriksa saben tautan sing dikirim utawa diterusake tinimbang mung retweet kanthi wuta amarga ana topik sing menarik ing 140 karakter. Kadhangkala aku mikir kaping pindho lan censor tweets lan pungkasane ora ngirim, yen bisa uga nuduhake barang sing rada hambar. Aku uga gumun carane wong mikir yen dheweke nambah nilai kanthi nerusake email bias politik/agama/moral utawa ngirim ing Facebook. Aku duwe kanca lawas sing xenophobe nyata lan dheweke kepengin weruh kenapa aku ora mbales email-e. Kasunyatane, email-email kasebut menyang folder spam lan aku mriksa email saka dheweke kira-kira seprapat, mbales guyon utawa foto putu-putune…mung sing ora nyerang. Lan wiwit aku ngeculake, aku ora percaya yen aku isih njaluk sawetara "maju menyang x-akeh wong" kanggo keberuntungan (utawa uwal saka kutukan 10 generasi!) Email saka kanca utawa loro sing ditresnani, sanajan ngandhani yen aku sibuk banget kanggo kuwi. Iki email anyar liyane saka kanca sing duwe niat apik…

    SUBJECT: Fw: PENTING ngerti

    Kabeh muga-muga ngerti,  

    Yen ing kahanan apa wae ana sing nelpon
    sampeyan nyatakake sampeyan duwe anggota kulawarga sing wis kacilakan ala lan
    lagi nindakake sampeyan sih dening nelpon supaya sampeyan ngerti babagan lan menehi
    alamat / lokasi ngendi Laka mestine kedaden, DO
    NOT GO iku scam.

    Ketoke sawetara [perusahaan XYZ, masang dhewe] digandhengake
    lan anggota kulawargane wis dikontak dening seniman / individu scam iki.

    A [perusahaan XYZ, masang dhewe] anggota wis tiba kanggo
    scam lan tak ngrampok nalika padha menyang lokasi sing diwenehake dening panelpon.

    Terusake iki menyang wong liya.

    — Oh, well.Mungkin wong iki wis kawruh tangan pisanan sawetara saka kedadean iki, lan kedaden kanggo kanca-kanca pribadi? Aku guess kita kudu bungah ana wong sing cukup peduli kanggo njaga kula dikirim.

Apa sampeyan mikir?

Situs iki nggunakake Akismet kanggo ngurangi spam. Sinau babagan proses data sampeyan.