Freakonomik Kula - Ngirit Anggaran Kanthi Upah Sing Luwih Apik

freakonomi

Aku nembe ngrampungake maca Freakonomi. Wis rada suwe aku ora bisa menehi buku bisnis. Aku tuku buku iki dina Setu wengi lan miwiti maca dina Minggu. Aku rampung sawetara menit kepungkur. Aku ngakoni yen malah njupuk esuk, nggawe aku telat kerja. Inti saka buku iki yaiku perspektif unik sing Steven D. Levitt njupuk nalika nganalisa kahanan.

Sing kurang saka kecerdasan, ejaan lan grammar - aku tenanan nyoba ndeleng masalah saka saben perspektif sadurunge menehi saran solusi. Kaping pirang-pirang kali, wong liya bener-bener mbukak solusi sing tepat nalika aku pengin golek informasi luwih lengkap. Wiwit cilik, bapakku mulang marang aku yen seneng nyawang kabeh minangka teka-teki tinimbang kerja. Kadhangkala, aku kepiye nyedhaki kerjaku minangka Manajer Produk Piranti Lunak. 'Kawicaksanan Konvensional' kayane minangka kawicaksanan internal perusahaan kita. Umume, masarakat 'mikir' ngerti apa sing dikarepake klien lan nyoba nggawe solusi sing bener. Tim sing wis digawe saiki takon babagan pendekatan kasebut lan nyerang masalah kasebut kanthi ngobrol karo kabeh pihak, wiwit saka sales nganti dhukungan, saka klien menyang ruang rapat. Cara iki nggawa kita menyang solusi sing duwe kauntungan kompetitif lan ketemu klien kita keluwen fitur. Saben dina dadi masalah lan ngupayakake solusi. Pakaryan tenan!

'Freakonomik' pribadi paling gedhe aku kedadeyan nalika aku kerja ing koran ing Timur. Aku ora cocog karo wong sing cerdas kaya Pak Levitt; nanging, kita nganakake analisis sing padha lan nggawe solusi sing nyebabake kabijaksanaan konvensional perusahaan. Nalika semana, kita duwe luwih saka 300 wong parsial tanpa entuk manfaat lan umume duwe upah minimum utawa ing ndhuwur wae. Pungkasan kita nggegirisi. Saben karyawan kudu dilatih dening karyawan liyane lan butuh sawetara minggu kanggo entuk level produktif. Kita nggoleki data lan ngenali (ora kaget) yen ana korélasi umur dawa sing kudu dibayar. Tantangane yaiku nemokake 'titik manis' ... mbayar wong sing upah sing adil yen dirasa dihormati, nalika njamin anggaran ora diunekake.

Liwat analisis sing akeh, kita ngerti manawa yen nggunakake $ 100kr ing biaya tambahan $ 200kk kanggo lembur, turnover, latihan, lsp rakyat seneng! Kita ngrancang sistem kenaikan upah tingkat sing loro-lorone ngundhakake gaji wiwitan uga menehi ganti rugi saben buruh ing departemen kasebut. Ana sawetara karyawan sing wis nambah jajaran lan ora nampa luwih akeh - nanging kita rumangsa yen dheweke dibayar kanthi cukup.

Asile luwih akeh tinimbang sing diprediksi. Kita ngirit udakara udakara $ 250k ing pungkasan taun. Kasunyatane yaiku investasi ing upah duweni efek domino sing durung diprediksi. Lembu mudhun amarga tambah produktivitas, kita ngirit akeh biaya lan wektu administrasi amarga manajer nggunakake kurang akeh wektu kanggo nyewa lan latihan lan ngatur wektu luwih akeh, lan moralitas tenaga kerja umume tambah akeh. Produksi terus saya mundhak, lan biaya manungsa saya suda. Ing njaba tim kita, kabeh padha nggaru.

Iki minangka salah sawijining prestasi sing saya bangga amarga bisa mbantu perusahaan lan karyawan. Sawetara karyawan pancen nyenengake tim manajemen sawise owah-owahan kasebut berlaku. Kanggo wektu sing cendhak, aku dadi Bintang Analis Rock! Aku duwe sawetara kemenangan gedhe ing karirku, nanging ora ana sing menehi rasa seneng kaya iki.

Oh… lan ngomong babagan bayaran, apa sampeyan wis mriksa situsku, Kalkulator Payraise? Iki sejatine kesenenganku sing pertama ing javascript… pirang-pirang wulan kepungkur.

3 Komentar

  1. 1
  2. 2

    Nggumunake kepiye bisa njupuk buku sing paling migunani lan migunani nanging bisa ditrapake ing urip dhewe kanthi cara sing rame
    ngelingake aku babagan kursus ekonomi intro sing daklakoni ing sawijining mangsa panas
    Ana salah sawijining wanita umur setengah tuwa sing melu kursus kasebut kanggo nggawe dheweke kecerdasan
    Ora preduli apa topik sing ana, dheweke kudu nggandhengake topik kasebut ing uripe lan kepiye dheweke lan kulawarga nindakake finansial lan materi.

    • 3

      Hai Bill,

      Perspektif sing menarik. Aku ora nyoba kanggo nguatake 'intelijen' karo buku. Sapa wae sing ngerti aku ngerti aku iki wong lanang biasa. Muga-muga sampeyan tetep bisa maca lan maca sawetara kiriman liyane sadurunge nggawe pratelan sing ora katon.

      Misi buku kasebut yaiku supaya wong bisa mikir ing njaba logika konvensional. Tuladha ing ndhuwur mung conto kanggo nguatake pamikiran sing ora konvensional. Umume perusahaan ora percaya yen sampeyan bisa ngirit dhuwit kanthi mbayar wong liya - pancen apik banget lan tugasku pancen kudu ngupayakake.

      Aku bangga karo apa sing digayuh timku nalika nindakake iki lan aku pengin bareng karo sing maca.

      Lan - ya - Aku ngakoni yen ora rame.
      Doug

Apa sampeyan mikir?

Situs iki nggunakake Akismet kanggo ngurangi spam. Sinau babagan proses data sampeyan.