Merdika Pencet

Minggu iki pancen apik banget babagan Web. Aku percaya tenan marang kapitalisme lan uga kebebasan. Dheweke minangka loro sisik skala sing ati-ati. Tanpa kamardikan, wong sugih bakal mrentah. Tanpa kapitalisme, sampeyan ora bakal duwe kesempatan kanggo sugih.

Amandemen Konstitusi Pertama: Kongres ora bakal nggawe ukum babagan panyiapan agama, utawa nglarang panggunaan bebas kasebut; utawa nyuda kebebasan ngomong, utawa pers; utawa hak masarakat kanthi tentrem nglumpuk, lan njaluk petisi marang pamrentah supaya bisa ngrampungake keluhan.

Penting, kanggo elinga yen nalika Konstitusi ditulis, "Pers" minangka akeh warga sing ora duwe tekanan. Dheweke dudu perusahaan gedhe sing dipimpin dening dolar pariwara kaya saiki. "Surat kabar" asring minangka lembaran tunggal sing sinis, sing nyebabake pamrentah. Surat kabar paling tuwa, Hartford Courant, malah digugat dening Thomas Jefferson amarga tanggung jawab… lan dheweke kalah.

Apa sampeyan wis kenal? Kudune. Pancene kaya situs web utawa blog. Iki minangka "Pencet" sabanjure lan postingan blog sing sederhana bisa uga katon kaya koran ing taun-taun pertama negara gedhe kasebut. Organisasi kaya Yayasan Frontier Elektronik priksa manawa kabebasan-kabebasan kasebut terus dilindhungi. Coba deleng situs web EFF lan sampeyan bakal nemokake puluhan conto bisnis gedhe sing nyoba milih bocah cilik kasebut.

Courant Connecticut

Sawise dhuwit mili, critane ora? Wartawan NBC ditemokake jet mlumpat karo pengiklan, konflik sing narik minat. Musisi lali jamane ora ana wong sing ngurmati seni, lan dheweke nyengkuyung maneh RIAA perang supaya terus nglumpukake jutaan supaya Cristal bisa terus mili lan bling sabanjure bisa dituku. Lan situs web lan perusahaan internet sing nggawe jutaan wong lali yen diwiwiti kanthi siji hit, konversi siji.

Minggu iki pancen apik banget. Aku nonton nalika Robert Scoble jumeneng, kadang-kadang rada kuwat, kanggo njamin manawa kredit ing web bisa ditrapake ing wektu sing cocog. Robert malah mriksa awake dhewe lan ngakoni yen wis hobnobbing luwih sithik lan lali saka wiwitane. Nyenengake ndeleng iki.

Aku uga nonton nalika GoDaddy nggawe lan ngilangi salah sawijining klien kanthi kepinginan perusahaan gedhe. Ora diraguhi manawa GoDaddy bakal duwe tau rampung karo klien gedhe. Nanging, dheweke nandhang risikone lan ngira dheweke mung nyandhet lemut ing lengen. Masalahe yaiku nyalahake nyamuk sing salah. Saiki dheweke duwe NoDaddy kanggo ngrampungake. (Pengungkapan lengkap: Aku nggawe logo ing situs NoDaddy bengi iki.)

Google saiki ngakoni manawa dheweke nggawe kesalahan mbukak bisnis ing China kanthi versi mesin pencari sing disensor. Apik tenan Aku seneng ngerti carane dheweke bisa ngatasi tangan wong sing ditindhes supaya entuk kebebasan.

Matur nuwun sanget kanggo Merdika Pers! Lan matur nuwun sanget kanggo Kamardikan Internet!

Apa sampeyan mikir?

Situs iki nggunakake Akismet kanggo ngurangi spam. Sinau babagan proses data sampeyan.