Kebebasan Blog

nyetak

Nalika mikir babagan pers modern, kita mikir babagan korporasi media hebat sing wis ngetrapake etika, standar lan praktik. Ing artikel kasebut, kita nemokake pemeriksa kasunyatan, jurnalis sing nduweni pendhidhikan Universitas, editor lan pengalaman penerbit sing kuat. Umume, kita isih tetep golek wartawan minangka penjaga kasunyatan. Kita yakin manawa dheweke wis tuntas nyoba nalika nyelidiki lan nglaporake crita.

Saiki blog wis ngrambah Internet lan sapa wae sing bebas nerbitake pikirane, sawetara politisi Amerika takon apa ora kebebasan pers kudune ditrapake ing blog. Dheweke ndeleng bedane tekane lan ing blog. Nanging ala banget yen para politikus ora sinau sejarah. Amandemen kaping pisanan diadopsi tanggal 15 Desember 1791, minangka salah siji saka sepuluh amandemen sing kalebu RUU Hak.

Kongres ora bakal nggawe ukum babagan panyiapan agama, utawa nglarang panggunaan bebas kasebut; utawa nyuda kebebasan ngomong, utawa pers; utawa hak masarakat kanthi tentrem nglumpuk, lan njaluk petisi marang pamrentah supaya bisa ngrampungake keluhan.

Koran pisanan ing Donya Anyar yaiku Publick Occurences, tulisan 3 kaca sing ditutup kanthi cepet amarga ora disetujoni dening panguwasa. Mangkene kaya koran kasebut.

kedadeyan publikasi

Ing pungkasan perang ing taun 1783 ana 43 koran sing dicetak. Umume koran sing nyebar propaganda, ora jujur, lan ditulis kanggo nesu karo kolonis. Revolusi bakal teka lan blog… pers bakal cepet dadi kunci nyebarake kabar kasebut. Satus taun mengko, ana 11,314 macem-macem makalah sing kacathet ing sensus taun 1880. Ing taun 1890-an, koran pertama sing ana udakara sejuta salinan muncul. Akeh sing dicithak ing lumbung lan didol saben duwit sepeser.

Ing tembung liyane, ing koran asli padha banget karo blog sing diwaca saiki. Tuku pers lan nulis koran sampeyan ora mbutuhake pendhidhikan khusus lan ora ana ijin. Nalika media lan pers berkembang, ora ana bukti yen tulisan kasebut luwih apik utawa malah jujur.

Jurnalisme Kuning njupuk Amerika Serikat lan terus dina iki. Outlet media asring bias politik lan nggunakake medium kanggo terus nyebar bias kasebut. Lan tanpa preduli bias, kabeh dilindhungi miturut Amandemen Pertama.

Iki ora ateges aku ora ngurmati jurnalisme. Lan aku pengin jurnalisme bisa urip. Aku percaya manawa ndidik wartawan kanggo neliti, tetep ora bisa mriksa pamrentah, perusahaan lan komunitas kita luwih kritis tinimbang sadurunge. Blogger ora asring nggawe penggalian jero (sanajan wis ganti). Kita asring mung nggawe topik babagan topik nalika wartawan profesional entuk luwih akeh wektu lan sumber daya kanggo luwih jero.

Aku ora mbedakake proteksi pers karo blogger. Ora ana sing bisa nuduhake garis ing endi jurnalisme rampung lan blogging diwiwiti. Ana sawetara blog luar biasa kanthi bahan sing bisa dibahas luwih ditulis lan luwih ditliti tinimbang karo sawetara artikel sing kita waca saka koran modern. Lan ora ana media sing mbedakake. Koran saiki wis diwaca online luwih akeh tinimbang tinta lan kertas.

Politikus modern kita kudu ngerti manawa blogger modern kaya para wartawan sing entuk perlindungan ing 1791 nalika Amandemen Pertama dilewati. Kebebasan kasebut dudu babagan peran wong sing nulis tembunge kaya tembunge dhewe. Apa ing penet wong utawa medium? Aku ngirim yen salah siji utawa loro-lorone. Tujuane proteksi yaiku kanggo mesthekake manawa ana wong sing bisa nuduhake pikirane, ide lan uga pendapat ing masarakat sing bebas ... lan ora nglindhungi perlindungan kasebut kanthi bener.

Aku kanggo kebebasan pers, lan nglawan kabeh pelanggaran Konstitusi supaya bisu kanthi paksa lan ora kanthi alesan keluhan utawa kritik, adil utawa ora adil, warga kita nglawan tumindak agen kasebut. Thomas Jefferson

Politikus modern kita takon babagan kamardikan ing blog amarga alasan para leluhur kita ngupaya nglindhungi pers kanthi Amandemen Pertama.

Apa sampeyan mikir?

Situs iki nggunakake Akismet kanggo ngurangi spam. Sinau babagan proses data sampeyan.