Napa Mripat Kita Perlu Skema Palet Warna Tambahan… Lan Ngendi Sampeyan Bisa Nggawe

Skema Palet Warna Tambahan

Apa sampeyan ngerti sejatine ilmu biologi ana rong warna utawa luwih sing saling nglengkapi? Aku dudu ahli ophthalmologist utawa optometrist, nanging aku bakal nyoba kanggo nerjemahake ilmu ing kene kanggo wong-wong sederhana kaya aku. Ayo diwiwiti kanthi warna ing umum.

Werna Minangka Frekuensi

Apel iku abang… bener? Ora, tenan. Frekuensi kepiye cahya bisa dibayangke lan dibentuk maneh ing ndhuwur apel sing bisa dideteksi, dikonversi dening mata minangka sinyal, dikirim menyang otak ing endi sing diarani "abang". Eh… sing nglarani sirahku mung mikir-mikir. Pancen bener… werna mung minangka frekuensi cahya. Mangkene tampilan spektrum elektromagnetik lan frekuensi saben warna:

Werna lan Spektrom Elektromagnetik

Iki sebabe cahya putih sing ditunjuk ing prisma ngasilake pelangi. Sing sejatine kedadeyan yaiku kristal ngganti frekuensi dawa gelombang amarga lampu kasebut dibalekake maneh:

prisma
Prisma kristal nyebar cahya putih dadi pirang-pirang warna.

Mripatmu Minangka Detektor Frekuensi

Mripat sampeyan pancen minangka detektor frekuensi kanggo sawetara frekuensi warna ing spektrum elektromagnetik. Kemampuan sampeyan ndeteksi warna kedadeyan liwat macem-macem jinis kerucut ing tembok mripat sing banjur disambungake karo saraf optik. Saben kisaran frekuensi dideteksi dening sawetara kerucut kasebut, banjur diterjemahake dadi sinyal menyang saraf optik, sing dikirim menyang otak sampeyan, sing diidentifikasi.

Apa sampeyan nate ngerti yen sampeyan bisa ndeleng wektu sing kontras banget, nyawang, lan terus ndeleng gambar sing ora cocog karo warna asli sing sampeyan deleng? Ayo dadi alun-alun biru ing tembok putih:

Sawise suwe, sel ing mripat sampeyan sing ngolah cahya biru bakal lemes, nggawe sinyal sing dikirim menyang otak rada lemes. Amarga bagean saka spektrum visual rada ditindhes, nalika ndeleng tembok putih sawise ndeleng kothak biru, sampeyan bakal bisa ndeleng gambar oranye sing samar. Sing sampeyan tingali yaiku spektrum cahya putih saka tembok, dikurangi sithik biru, sing diproses otak minangka oranye.

Teori Warna 101: Nggawe Warna Tambahan Kanggo Sampeyan

Yen lemes kasebut ora kedadeyan, mripat lan otak kita ora prelu kerja keras kanggo nafsirake pirang-pirang panjang gelombang (kayata warna) sing lagi dideleng.

Harmoni Versus Noise Visual

Ayo nindakake analogi swara lawan warna. Yen sampeyan ngrungokake frekuensi lan volume sing beda-beda sing ora saling komplit, sampeyan bakal nganggep kaya ngono gangguan. Iki ora beda karo warna, ing endi padhang, kontras, lan warna sing bisa dideteksi visual rame utawa komplementer. Ing media visual apa wae, kita kepengin ngupayakake harmoni.

Napa sampeyan ora bisa ndeleng tambahan ing latar mburi film nganggo kaos abang sing padhang. Makane dekorator interior kerja keras kanggo nemokake warna komplit ing tembok, perabotan, seni, lan fitur liyane ing ruangan sing dirancang. Werna penting banget kanggo nggawe swasana ati sing dikatutake pengunjung nalika mlaku-mlaku adhedhasar otak supaya gampang napsirake warna kasebut.

panjenengan palet warna yaiku padha karo kumpulan band kanthi harmoni sing apik. Lan kaya swara lan instrumen sing dipasang kanthi volume lan frekuensi… uga warna pelengkap palet warna sampeyan. Desain palet warna pancen minangka seni kanggo para profesional sing wis nyetel deteksi warna kanthi apik, nanging uga ilmu komputasi amarga frekuensi gratis bisa diitung.

Luwih lanjut babagan harmoni ... ayo bali menyang teori warna.

Werna RGB

Piksel ing spektrum digital yaiku kombinasi abang, ijo, lan biru. Abang = 0, ijo = 0, lan biru = 0 ditampilake dadi putih lan abang = 255, ijo = 255, lan biru = 255 katon minangka ireng. Kabeh sing ana ing antarane kalebu warna sing beda-beda kalebu telu. Pokok komputasi warna komprehensif cukup gampang… mung kurangi angka RGB saka 255 kanggo Nilai RGB sing anyar. Mangkene conto:

Bedane frekuensi cahya antara oranye lan biru kasebut adoh banget, nanging kontras, nanging nganti saiki angel banget kanggo diinterpretasi kita. Frekuensi warna kasebut komplit lan nyenengake reseptor!

Komputasi siji warna gampang… komputerisasi 3 utawa luwih warna komplementer mbutuhake sampeyan ngetung jumlah sing padha ing antarane saben pilihan. Makane generator skema palet warna Ayo dadi gampang! Kanthi sawetara komputasi sing dibutuhake, alat kasebut bisa nyedhiyakake macem-macem warna kanggo sampeyan.

Roda Werna

Ngerti hubungane warna bisa dibayangke kanthi nggunakake roda warna. Werna disusun kanthi bunder ora adhedhasar frekuensi relatif. Jarak radial yaiku saturasi warna lan posisi azimuthal ing bunder kasebut minangka warna warna.

Roda Werna

Fun kasunyatan: Sir Isaac Newton pisanan nggawe Roda Warna ing taun 1665, minangka basis eksperimen karo prisma. Eksperimen kasebut nyebabake teori yen abang, kuning lan biru minangka warna utama sing asale kabeh warna liyane. Cathetan sisih ... dheweke malah ngetrapake "cathetan" musik kanggo saben warna.

Lengan kula kanthi Harmoni ...

bunder warna newton

Jinis harmoni Warna

Hubungan antarane lan cara saben set warna komplit diitung dikenal minangka harmoni. Mangkene video ringkesan sing apik:

Karakteristik beda digandhengake karo saben jinis:

  • Analogi - klompok warna sing jejer ing rodha warna. 
  • Monochromatic - klompok sing asale saka siji warna lan ditambah nggunakake warna, nada, lan kaleng.
  • Triad - klompok warna sing dipasang kanthi merata ing werna wheel
  • Komplementary - klompok warna sing saling ngelawan ing rodha warna.
  • Split Tambahan - variasi komplementer sing nggunakake rong warna ing jejer kasebut.
  • Rectangle (Tetradic) - nggunakake papat warna sing disusun dadi rong pasangan komplementer
  • Square - padha karo segi papat, nanging kanthi papat warna kasebut rata-rata ngubengi bunder warna
  • Senyawa - warna lan rong warna kasebut jejer karo warna pelengkap
  • Shades - pangaturan warna (nambah cahya), utawa warna (peteng) kanggo warna utama.

Iki dudu tema subyektif, nanging petungan matematika nyata kanthi jeneng sing ditrapake sing mbantu kita luwih ngerti petungan kasebut.

Generator Skema Palet Warna

Nggunakake generator skema palet warna, sampeyan bisa entuk kombinasi warna sing apik lan komplementer kaya iki:

Aku kerep nggunakake generator skema palet warna nalika nggarap situs klien. Amarga aku dudu ahli babagan warna, alat kasebut mbantu aku luwih milih perkara kaya latar, wates, latar sikil, warna tombol utama lan sekunder. Asil kasebut minangka situs web sing luwih apik kanggo mata! Iki minangka strategi sing alus lan kuat kanggo ngetrapake desain apa wae - saka pariwara menyang kabeh situs web.

Ing ngisor iki sawetara generator skema palet warna sing apik online:

  • Adobe - alat sing hebat kanthi warna nganti5, supaya sampeyan bisa nyoba macem-macem jinis, nyetel, lan uga nyimpen tema ing produk Adobe.
  • BrandColors - koleksi kode warna merek resmi paling gedhe.
  • Canva - unggah foto lan bakal digunakake minangka pondasi kanggo palet sampeyan!
  • Kembang - ngasilake palet warna web sing konsisten kanthi mung sawetara klik. 
  • Desainer Warna - Cukup pilih warna utawa gunakake warna sing wis dipilih lan aplikasi liyane. 
  • Mburu Warna - platform gratis lan mbukak kanggo inspirasi warna kanthi ewonan palet warna sing dipilih kanthi trendi
  • Colorkuler - ngasilake palet warna kanggo Instagram supaya luwih estetis.
  • Wit-witan - generator skema warna sing nggunakake sinau jero. Bisa sinau gaya warna saka foto, film, lan seni populer.
  • Ruang warna - cukup ketik siji nganti telung warna lan ngasilake sawetara skema!
  • Colourcode - pengalaman sudhut layar sing keren banget kanggo nggawe palet warna kanthi sawetara gaya harmoni ing sisih kiwa.
  • WARNA - komunitas kreatif ing ngendi masarakat saka saindenging jagad nggawe lan nuduhake warna, palet, lan pola, ngrembug babagan tren paling anyar, lan njelajah artikel kanthi warna.
  • Cooler - nggawe palet sing sampurna utawa inspirasi karo ewu skema warna sing apik.
  • Pemilih Warna Data - Gunakake pamilih palet kanggo nggawe seri warna sing ana visual equidistant
  • Khroma - nggunakake AI kanggo sinau warna sing disenengi lan nggawe palet supaya bisa ditemokake, digoleki, lan disimpen.
  • Desain Material - nggawe, nuduhake, lan aplikasi skema warna kanggo UI sampeyan. Malah kasedhiya uga ekspor kanggo aplikasi sampeyan!
  • Werna Muzli - nambah jeneng warna utawa kode, lan ngasilake palet sing apik.
  • Paletton - pilih warna dhasar lan inspirasi.
  • Veranda - inspirasi karo pirang-pirang palet warna sing apik tenan. 

Werna lan Aksesibilitas

Elinga yen sampeyan mutusake ngrancang skema palet sabanjure yen ana akeh wong sing cacat visual lan kekurangan warna sing kudu berinteraksi karo pengalaman sampeyan.

  • Kontras - Saben warna independen duwe luminance. Werna overlay lan obyek sing jejer kudu duwe rasio luminance relatif 4.5: 1 supaya wong sing cacat visual bisa mbedakake. Aku ora bakal nemoni masalah nyoba ngetung rasio dhewe, sampeyan bisa nyoba rasio rong warna kanthi Warni, Rasio Kontras, utawa Colorsafe.
  • Ikonografi - Nyorot lapangan kanthi warna abang ora ngewangi wong sing kekurangan warna. Priksa manawa sampeyan ngetrapake sawetara pesen utawa lambang supaya ngerti uga ana masalah.
  • fokus - Akeh wong navigasi nganggo keyboard utawa layar. Priksa manawa antarmuka pangguna sampeyan wis dirancang kanthi apik kanthi kabeh tandha aksesibilitas supaya bisa nggunakake situs sampeyan. Kanggo wong sing cacat visual, panggunaan ruang putih lan kemampuan kanggo nambah utawa nyuda ukuran font sing ora ngrusak tata letak penting banget.

Apa sampeyan ahli mripat? Pakar warna? Pakar aksesibilitas? Nyuwun tulung menehi pandhuan kanggo nambah artikel iki!

Apa sampeyan mikir?

Situs iki nggunakake Akismet kanggo ngurangi spam. Sinau babagan proses data sampeyan.