Ajax, DOM, RSS, XHTML, SABUN… kabeh kuwi! Iku luwih gampang saka sing sampeyan kira!

AjaxOke… iki entri blog SUPER BEGINNER kanggo kabeh kanca anakku sing ana ing kana sing kepengin weruh apa sing tak lakoni sedina muput.

Ajax, DOM, RSS, XHTML, SABUN, XSLT, HTML, HTTP… bla, bla, bla.

Apa tegese kabeh? Polos lan sederhana? Iki tegese sistem sampeyan bisa ngobrol karo sistemku. Kita duwe basa umum ... kita ngobrol liwat Hypertext Protocol (swara kita) lan XML (utawa cedhak ... basa kita). Oke, apa tegese? Ya, iki tegese dakcritakake dhisik apa sing dakkandhakake banjur dakkandhakake, lan sawise rampung dakcritakake, aku pitutur marang kowe yen aku wis rampung.

Aku nyebut jenengku.
Doug
Aku wis rampung nyebut jenengku.

Ing XML yaiku:
> jeneng pisanan> Doug> / jeneng pisanan>

Sing penting babagan XML yaiku aku bisa ngirim aliran lan aliran informasi menyang sampeyan. Aku malah bisa ngirim pirang-pirang cathetan bebarengan:

Aku ngirim sampeyan wong.
Aku ngirim jeneng ngarep kanggo sampeyan.
Doug
Aku wis rampung ngirim jeneng ngarep sampeyan.
Aku ngirim jeneng ngarep kanggo sampeyan.
Katie
Aku wis rampung ngirim jeneng ngarep sampeyan.
Aku wis rampung ngirim sampeyan wong.

Ing XML:
> wong>
> jeneng pisanan> Doug> / jeneng pisanan>
> jeneng pisanan> Katie> / jeneng pisanan>
> / wong>

Dadi… yen aku bisa nganggo basa sampeyan ... mula kita bisa ngobrol bareng, bener? Pancen! Mangkene kabeh teknologi kasebut bisa digunakake. Sampeyan bisa mlebu ing Wikipedia lan ngerteni kabeh, nanging cukup lan sederhana. Nyatane, kepiye carane maca entri blog iki saiki. Sampeyan nempatake alamatku menyang browser lan browser sampeyan ujar… hei, Douglaskarr.com, sampeyan ing kana? Aku ngomong ya! Mangkene HTML-ku. Lan sampeyan ngerti ngendi kaca diwiwiti lan rampung adhedhasar tag ing HTML (Basa Markup HyperText).

Yen aku program ... ora dadi masalah apa sistem sing sampeyan gunakake utawa aku saiki ... kita ora bisa ngomong apa-apa. Aku bisa nggunakake PHP lan ngobrol karo server sing nganggo Java, .NET, Perl, ASP…. Apik, ya? Mesthi wae, c'mon!

Yen aku nggawe program sing apik lan pengin sistem sampeyan ngobrol karo aku, aku bakal nggawe API, utawa Antarmuka Pemrograman Aplikasi. Iki ngidini sampeyan njaluk informasi saka aku ... lan aku bakal bali menyang XML. Swara angel? Ora… kaya ngono Google kerjane! Priksa alamat sawise sampeyan klik kirim:

http://www.google.com/search?q = douglas + karr

Aku ngomong ... hei Google, aku pengin takon sistem (q) kanggo Douglas Karr. Ya kana ... q = Douglas + Karr! Banjur Google nanggapi kanthi akeh HTML kanggo browser sing ditampilake. Hei, aku nomer 1! Woohooo.

RSS mirip banget. Blogku duwe feed RSS sing ngilangi kabeh grafis lan format sing ana ing njaba, lan mbuwang konten ing kana supaya bisa dideleng. RSS tegese Sindikasi Sederhana Sederhana… gunakake sawetara perkara XML liyane. Saiki aku bisa ndeleng blog ing 'Reader'…
http://www.google.com/reader/finder?q=http%3A%2F%2Fdknewmedia.com

Ing kene integrasi apik banget. Aku bisa ngliwati konten, data, acara, informasi, obrolan… meh kabeh nggunakake XML. Saben basa modern ing kana bisa nggunakake XML (istilah mewah yaiku… nganggo XML) lan kanthi 'parsing' pesen kasebut. Iku mung ateges ngilangi supaya bisa ngerti. SOAP minangka cara liya kanggo mbukak XML bolak-balik.

Gegandhengan paling anyar yaiku Ajax, utawa JavaScript Asynchronous lan XML. Yikes, swarane angel. Pancen dudu. Apa sampeyan wis ngeklik tombol lan jendhela utawa pesen muncul ing browser sampeyan? Dheweke nindakake kanthi nggunakake JavaScript. JavaScript minangka basa pamrograman sing bisa mbukak ing komputer tinimbang ing sawetara server ing endi wae. Iki tegese aku bisa menehi pengalaman sing luwih adhem kanthi nindakake JavaScript kanthi lokal. Mriksa metu Kalkulator Payraise. Elingi carane ngetik angka lan tab liwat kolom sing diganti kaca? Yaiku Javascript.

Folks nggunakake JavaScript kanggo nggawe RIA .. Rich Internet Applications (kita seneng Akronim). Ajax njupuk langkah luwih adoh. Aku bener bisa nulis kode ing kaca sing, tanpa sampeyan ngandhani, ngobrol karo kaca liya ing papan liya, entuk informasi, lan banjur baleni maneh tanpa sampeyan kudu ninggalake kaca !!! Maneh… Kalkulator Payraise. Nalika ngetik informasi lan klik "Ngitung", kaca ngirim informasi kasebut menyang kaca pitungan maneh ing server. JavaScript banjur maca respon lan format kanthi apik.

Aja percaya karo aku? Mangkene kaca sing diajak ngobrol: http://www.payraisecalculator.com/getPayraise.php. Elingi ora ana nilai nyata… amarga aku ora ngirim apa-apa. Nanging sampeyan bakal ngerti.

Dadi, apa tegese kabeh iki? Dadi, RIA bakal njupuk jaring lan bakal luwih gampang. Lawan njerit manawa kita kudu duwe program kaya Microsoft Word lan Excel. Tenanan Kepiye Google Writely lan spreadsheets? Iku mung cedhak karo wong-wong.

Ironi iki yaiku 20 taun kepungkur minangka ledakan Komputer Pribadi sing ora kudu diluncurake menyang sistem 'mainframe'. Lha… kira-kira ?! Kita bali ing mainframe ... mung ana akeh sing ana ing jaring.

Apa sampeyan mikir?

Situs iki nggunakake Akismet kanggo ngurangi spam. Sinau babagan proses data sampeyan.